Felicia försvann men Anna Wahlgren är kvar

Jag både älskar och frustreras över att allt har nyanser och olika perspektiv. Jag älskar det eftersom det alltid ger nya utmaningar och insikter men jag frustreras också över att det så sällan finns självklara svar, något svart och något vitt.

Så är det givetvis även med Anna Wahlgren. Som jag nämnde i mitt inlägg så finns det klokheter i hennes bok, hennes bok Barnaboken skulle knappast säljas i sådan omfattning om det inte fanns flera saker i den som fungerar för familjer. Stödet som hon får från sina ”anhängare” (här skulle jag vilja använda ett mindre laddat ord men hittar inget) är stort eftersom det finns en enorm tacksamhet över den hjälp de har fått av henne.

För ett tag sedan meddelade en av mina följare på Twitter att hon ansåg att vi skulle sluta följa varandra, på grund av det inlägg jag skrev om AW. Jag frågade varför hon reagerade så starkt på inlägget och fick till svar att AW var hennes mamma och att hon blev illa berörd. Vi pratade vidare och jag tycktes mig förstå att det kanske inte i första hand var inlägget som var det stora problemet utan alla ivrigt påhejjande kommentarer från andra där vissa kanske var rent elaka. Jag kan förstå henne reaktion, åsikterna om AW är starka och vissa fyllda av rent hat. Vi avslutade diskussionen med att enas om att saklig kritik är viktigt men att påhopp knappast är givande för någon part. Och vi följer fortfarande varandra.

På många sätt beundrar jag AW, hennes enorma drivkraft och hennes stora kärlek till barn och föräldrar. För jag tvivlar inte på hennes goda intentioner, allt hon skriver tycks vara fyllt av ett genuint engagemang och välvilja. Det är något jag ser upp till och något jag känner igen. Precis som hon älskar jag att förstå, undersöka och förbättra mitt eget och andras föräldraskap. Problemet är att våra utgångspunkter är så vitt skilda där hon poängterar att hennes utbildning enbart har varit ”Livets universitet” och har inga problem att låta sina egna anekdoter trumfa vetenskapliga slutsatser medan jag inte bara kommer ta en högskoleexamen utan dessutom har en önskan om att doktorera. Hon känner en total säkerhet i sin ”metod” och är helt övertygad om att den är bäst och universell medan jag allt mer inser hur olika varje familjesituation är och därmed behöver helt olika metoder och tillvägagångssätt. Slutligen så har vi väldigt olika åsikter om vad som är bra och lämpligt för ett barn.

Nu ska en annan av hennes döttrar ge ut en bok om sin uppväxt och enligt förhandsinformationen i media är det knappast en smickrande bild som ges. Här är det lätt att dra iväg med utläggningar av typen ”Visste väl det!” och ”Trodde väl att hon inte var riktigt vettig som morsa!” särskilt om man redan innan har varit kritisk till hennes råd och åsikter. Men snälla gör inte det, håll kritiken till vad hon faktiskt förespråkar och står för (och det finns en hel del att kritisera). Att dissa henne som person utifrån vad ett av hennes barn skriver om sin uppväxt är både osakligt och icke konstruktivt.

Annonser

5 tankar om “Felicia försvann men Anna Wahlgren är kvar

 1. Klok text du har skrivit. Jag har själv en kluven inställning till AW men anser generellt att man bör hålla balansen då offentliga personer kommer i blåsväder. Visserligen är det speciellt med AW eftersom hon skrivit så mycket om just barnuppfostran och hon nu får stå till svars inför sin dotter. Barn och föräldrar är känsligt, särskilt om man har en guru till mor. Oavsett har AW skrivit mycket tänkvärt och det kan ingen ta ifrån henne.

 2. Kluven inställning här med men precis som du säger så vet man inte vad som är sant av dotterns historia. Weyler, förläggaren sa att han har kollat sakuppgifterna ”så långt det gick”. Han börjar bli lite kontroversiell, eller kanske alltid har varit? Har lantställe på samma ö så jag har haft lite med honom att göra och då är han trevlig.

  Oj, komma ifrån ämnet. Tack för tipset om DN-artikeln. Hörde om det där på Läkarnas riksstämma, intressant.

 3. Med anledening av kommentaren ”.. så vet man inte vad som är sant av dotterns historia.”
  Jag har själv skrivit om en barndom med vanvård och sexuella övergrepp. Trots att min förövare medgav det skedda skönmålades övergreppen ändå av min mor med att det var ”frivilligt” från min sida och att jag ”flinade upp” mig när förövaren kom till vårt hem. Min förövare var anställd av Stockholms stads barnavårdsnämnd och vikarierade som barnläkare i 25 år utan läkarlegitimation. Han fick dispens i 25 år av Medicinalstyrelsen/Socialstyrelsen. Som barn var jag en av hans många patienter.

 4. Lägg dock märke till vem dotterns förläggare är. Det är Svante Weyler, samme förläggare som ”hjälpte” Ann Heberlein att ge ut en bok om sin psykiska sjukdom, ”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”. Heberlein har sedemera brutit kontakten med Weyler, därför att hon anser att han utnyttjade hennes sjukdom för sina syften, när han gav ut boken. Vad betyder det här, då? Ja, jag vet inte, men det är något man kanske ska ta med i den komplicerade bilden.

  Jag har själv försvarat Wahlgren på min blogg, när hon utsattes för, i mitt tycke, omotiverade och ohederliga angrepp. Har haft nytta av hennes råd. Dock skulle jag förstås aldrig ta på mig att försvara allt hon någonsin gjort och sagt. Hon är förstås en människa med brister, precis som du och jag, och det är klart att alla har gjort mer eller mindre fel som föräldrar. Vad Wahlgren gjort vet jag förstås inte…

  • Mycket klok kommentar, Mikael. Tanken när jag läste boken var att den var skriven under en depression. Under en sådan ser man saker mycket mörkare än de egentligen är/var. Kanske Felicia kommer att ångra denna bok senare i sitt liv. Om förläggaren utnyttjat hennes belägenhet är det skamligt. Minns att jag hade samma känsla när jag läste Heberleins bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s