Att läsa

När jag var liten så läste jag så fort jag fick en möjlighet, ofta på mattelektioner eftersom jag aldrig fick arbeta vidare i boken när jag gjort färdigt kapitlet vi påbörjat. I första klass försökte jag kämpa på med alla extrauppgifter jag fick i förhoppning om att jag till slut skulle få börja på nästa kapitel men när min lärare hämtade ytterligare en annan mattebok från förrådet med likadana uppgifter gav jag upp och insåg att mina ansträngningar var bortkastade. Så istället skyndade jag mig att bli färdig så att jag kunde få läsa i min ”bänkbok”.

På eftermiddagarna hos dagmamman fortsatte jag läsa, när vi gick ut tog jag med mig boken och satt på en bänk och läste. Ju äldre jag blev desto mer tid ägnade jag åt läsningen eftersom dom andra dagbarnen var yngre och fullständigt supertråkiga att leka med.

Sen hände något, jag minns inte när och hur, för plötsligt insåg jag att jag hade slutat läsa böcker. Ibland försöker jag fundera ut vad som hände utan att lyckas. Kanske behövde jag bryta med mycket av det som var mitt ungdoms-jag, musiken, läsningen och vännerna och fundera ut vad jag verkligen ville få med in i mitt vuxen-jag.

Hursomhelst så har jag insett hur mycket jag saknar läsandet. Då och då har jag läst en bok och jag har lyssnat igenom flera romaner men aldrig fått tillbaka vanan av att läsa regelbundet. Kanske har det med min kräsenhet att göra? Antingen är en bok för simpel och dålig eller så är den för svår och tragisk. Att hitta det gyllene mellanläget känns ibland omöjligt.

Men nu tror jag att jag är på väg att hitta tillbaka till läsandet igen. Steve Jobs-biografin läste jag under stunderna mellan att barnen somnat och min egen sömn och jag insåg hur skönt det är att avsluta dagen så. Nu har jag påbörjat The Dark Tower av Stephen King och om jag fastnar så har jag tusentals sidor att plöja igenom. Övriga lästips tar jag med glädje emot.

Annonser

2 thoughts on “Att läsa

 1. Vad roligt att du hittat tillbaka till läsandet! Jag insåg också det för ett tag sedan, att jag som tidigare läste en bok om dagen nu knappt läste någon på en hel månad. För mig handlade det mycket om att jag hade så mycket annat, kortare och mer lättillgängliga tidningar och sådant som jag prioriterade först.
  Mycket av läsandet tidigare skedde när jag borstade tänderna, när jag åt frukost eller medan jag tog på mig strumporna, och all den tiden upptas nu av först morgontidningen och sedan alla olika tidskrifter och grejer som dyker upp i brevlådan. Det gör så jag aldrig kommer in i en bok, och det där suget att fortsätta läsa som gör så jag sedan sitter där i soffan med boken flera timmar och läser koncentrerat skapas aldrig.
  Nu har jag börjat tänka efter varje gång jag får Amnestypress, Handelsnytt eller Hem & Hyra i brevlådan eller hittar Nöjesguiden på stan, om de verkligen är värda att prioritera över boken jag läser just nu, och ofta kommer jag fram till att de inte är det.

  Jag kan tyvärr inte komma med några boktips eftersom jag – även om jag inte har någon aning om vad du tycker om att läsa – kan gissa att det inte i första hand är den science fiction från 70-talet som jag själv gillar.

  • Ja, så har det varit för mig också. Jag har nog läst lika mycket som innan men mer på datorn i form av forum, bloggar och nyhetssajter.

   Ska fundera vidare på vilka typer av boktips jag vill ha och återkommer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s