Vilken skada gör lite smink?

12-åringar börjar sminka sig till vardags och då går Malin Wollin i taket. ”Jag äger mina barn!” ropar hon och säger att dom får göra vad skit dom vill när dom är 18 men tills dess bestämmer hon. Hennes sjuåring får inte ens bestämma vad hon ska ha på sig för kläder!

Enligt Fru Wollin så tar barndomen slut den dag som mascaran åker på och därför ska hon med våld om så krävs hindra sina barn från att börja med detta i för tidig ålder.

Själv undrar jag mest vad för skada sminket gör? Bara viljan att bära smink tyder på att man nått en ny fas i livet. Och även om man som förälder tycker det är för tidigt så kommer inte ett förbud göra att 12-åringen går tillbaka till att leka i kojor. ”Skadan” (om man kan kalla puberteten för det) är redan gjord.

Annonser

7 tankar om “Vilken skada gör lite smink?

 1. Jag vet inte om smink gör någon direkt skada men jag tycker att det är bra att lära barn att fokusera på annat än mode och smink, eller egentligen: utseende. Jag vet inte vilken ålder hennes barn är i men tycker att 12 är minimigräns för smink. Då dottern var 12 hade tjejerna stringtrosor och stoppade bomull i bh:n. Det var läskigt. Vad dessa bimbobrudar gör idag vill jag inte ens tänka på. Analknullar kanske?

  • Visst är det bra att se till att förmedla det viktigaste man vet till sina barn. Men det jag menar är att man knappast kan undvika att ens barn vill börja sminka sig och klä sig på ett, enligt oss som föräldrar, olämpligt sätt genom förbud.

   Dessutom är det inte så farligt, det är bara yttre attribut som inte behöver kopplas ihop med inre värderingar. Och det är just dom som är viktiga. Själv började jag sminka mig vid 10 och var ständigt sminkad vid 12, använde string och magtröja. Sen vandrade jag vidare till att bli en flummig estet med rakat hår och inget smink alls vid 18 år för att sen landa som en, enligt mig själv, sansad, intelligent och klok kvinna med prioriteringarna på rätt plats. Vägen efter första sminkningen gick inte rakt utför.

  • Jag kan tycka att din attityd är värre än smink på barn. Hur du ser och uttalar dig om ditt barns kamrater gör mer skada än tre lager billig foundation

 2. Jag förstår inte varför det skulle vara så otroligt hemskt. Genom att förbjuda något så trivialt tror jag bara att man visar barnen att det är något eftertraktat. Det blir en revolt, en rit, något man gör för att komma över gränsen.Allt barn vill är att växa upp och bli/göra som andra. Det är bara vi vuxna som ser ett romantiskt skimmer över barndomen och försöker hålla kvar naiviteten med alla medel.

  Min dotter, som visserligen bara är tre, tycker det är intressant med smink. Idag gäller det att sminka sig till katt och till monster men om 10 år är det något annat som gäller. Självklart kommer hon då få använda mina grejer istället för att köpa eget. Hennes egna pengar kan få gå till viktigare saker.

 3. det är själva rädslan för att barnet ska sluta tänka på det inre och börja tänka på det yttre allt för tidigt. att tänka på att va fysiskt attraktiv.

  för nån annans skull liksom.

  du har erfarenhet av att sminka dig vid 10 och därför kan du känna dig okej med det eftersom du vet hur det kan kännas att vara 10 och sminka sig. själv började jag när jag var 15 och jag känner mig väldigt otrygg med tanken att barn ska sminka sig så tidigt.

  jag skulle ALDRIG tillåta mycket smink, string och magtröja. däremot skulle jag kunna mötas ”halva vägen”. jag tror inte på förbud, men jag tror på GRÄNSER.

  • Du kan ju inte vara den du är, kalla dig Sonja ponja för att sedan skriva ett helt seriöst inlägg! 😉

   Ja, visst spelar min egna erfarenhet in mycket. Jag vet hur lite det där betydde för hur jag skulle komma att bli som vuxen och vad jag skulle komma att värdera i mitt liv. Men oavsett vad man har för inställning till att låta unga flickor klä sig som vuxna så tror jag att ett förbud är fel väg att gå. Det finns andra sätt att visa hur oviktigt man tycker att det är och på så sätt överföra det till barnet utan att hamna i konflikt.

 4. Vet du vad det värsta är? Att jag är seriös oftare än folk förstår 🙂

  Jag håller med dig helt och hållet. Förbud är ingen bra väg att gå även om det kanske känns bra att försöka eliminera beteenden som man ser som hot mot barnets välmående. Det är ju helt naturligt att man känner att man vill göra det.

  Men jag tror att man med fantasi och kreativitet kan komma på jävligt bra lösningar. Jag är ju inte där än, så det vettefan vad Böna kommer komma på för jävulskap. Men jag tror att man kan fixa det mesta med att vara förstående och kreativ. Med plats för massa kärleksfulla gräl som gör relationen spännande och dynamisk.

  Gud vad jag älskar att va mamma. Det är helt underbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s