Amningsdistraktion

Inte så att jag ammade något barn men jag ramlade ner i en diskussion om valfrihet kring amning på AoB.

En person ansåg att:

Jag har full respekt för de kvinnor som, av olika skäl, inte k a n amma, men att inte v i l j a amma sitt barn är mig totalt främmande. 

Hur kan man förvägra barnet det nyttigaste som finns, nämligen bröstmjölken? 
Ingen pulverersättning i världen kommer upp till den nyttighetsnivån och med tanke på att det är stora multinationella företag som säljer mjölkersättning så undrar jag självklart över idén och syftet med artikeln. 
Visst behöver barnen, vid en viss ålder, mer föda än bröstmjölken men det ska inte vara istället för amningen.”

Och jag var tvungen att svara:

”Det är bättre för barn att bo utanför tätorter för att slippa avgaser. En del K A N inte flytta pga av jobb och en del V I L L inte.


Visst, amningen är lite bättre ur vissa aspekter men det blir folk av flaskmatade barn också och fördelarna är så små att det är viktigare att mamman för ett fritt val. En mamma som av egen vilja väljer att flaskmata mår bättre än en som ammar trots att hon inte vill. Och en mamma som mår bra är bättre för barnet.”

Henoms svar:

”Visst blir det folk av flaskmatade barn också men fördelarna med amning är mycket stora, säger all forskning. 

Det handlar t ex om skydd mot allergier + närhet där barnet är fysiskt och biologiskt konstruerat att ligga vid moderns bröst.

Dödligheten och sjukdomarna bland barn i u-länder ökade med införandet av modersmjölksersättning, eftersom de stora multinationella bolagen Unilever, Nestlé fick mödrar att tro att pulvret var bättre än bröstmjölken. 

Har man satt barn till världen får man inte vara en sådan obotlig feminist?-egoist att man nekar barnet dess naturliga födokälla bara för att tillfredsställa sina egna illusoriska behov.

Det är skrämmande att höra tankegången och jag hoppas verkligen att det inte är en inställning hos den nya generationen mödrar att deras ‘självförverkligande’ är viktigare än barnet.”

Mitt svar:

”Men tolkningen är ofta överdriven. Googla gärna ”Agnes Wold” och ”amning”. Amningens skydd mot allergier är kraftigt överdriven.

Ja, dödligheten ökade i U-länderna eftersom dom saknar rent vatten. Det gör vi inte här i Sverige.
Och jo, man FÅR vara en obotlig feminist även när man blivit förälder. Man får välja att ge ersättning bara för att man vill. Och jag tycker inte tankegången är skrämmande utan upplyftande och jag hoppas att fler som inte vill amma ska känna sig fria att låta bli. För det är inte VIKTIGARE än barnet, det är en del av ett sunt familjeliv.”

Så nu vet ni vad jag har gjort i eftermiddag, förutom städat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s