Varför blandas amningen ihop med föräldraskapet?

Debatten om alkohol och amning verkar vara långt ifrån över trots att superförsiktiga Livsmedelsverket äntligen ändrat sina råd. Enligt en undersökning gjord av SR så förespråkar 80% av sveriges barnmorskor nolltolernas UNDER AMNING. Och detta för att BARN och ALKOHOL inte hör ihop. Jag kan köpa att dessa barnmorskor vill göra sitt till för att undvika att nyfödda barn far illa på grund av alkoholpåverkade föräldrar, men varför drar man in AMNINGEN i detta? Likväl som en ammande mamma inte bör supa sig full så bör inte heller en pappa eller ickeammande mamma göra det.

Varför satsar dom inte på att vinna mer trovärdighet genom att vara ärliga? Säg som det är, att ni vill komma med en pekpinne och säga ”sup inte när barnen är med!” till alla vuxna som ska ta hand om spädbarn. Sluta skuldbelägg varje ammande mamma för att hon kanske någon gång vill ta en öl eller ett glas vin någon kväll.

AOM, SvD

Annonser

5 thoughts on “Varför blandas amningen ihop med föräldraskapet?

  1. Både min mvc och min bvc har poängterat att det är bra om BÅDA föräldrarna håller sig någorlunda avhållsamma till alkohol i barnens närhet oavsett om man ammar eller inte och oavsett hur stora barnen är. Sålänge de är barn tycker de (och jag) inte att de ska utsättas för alkoholpåverkade föräldrar.

    Samsover man läggs dessutom ytterligare en risk till då man inte bara sover tyngre om man är påverkad, men barnet riskerar påverkas av utandningsluften och slutar andas.

    Men amning hör ju inte till det i sig…

  2. Jag har märkt att många människor blir provocerade när någon antyder att det är olämpligt att vara berusad tillsammans med barn. Attityden de har är ungefär: ”Jag tar några vinare och mina barn blir minnsann inte otrygga av det”.

    Det blir betydligt mindre kontroversiellt att specifikt ta upp ammning och alkohol. Då kan man ta stöd av opersonlig medicinsk vetenskap och behöver inte ta till känsloargument om att barnen kan bli rädda av att se sina föräldrar berusade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s