Föda hemma, naturligt eller farligt?

Det verkar vara lite av en mediatrend att berätta om kvinnor som fött sina barn i hemmet. Detta är ju, som alla förstår, inte någon ny företeelse utan någon som kvinnor gjort i alla tider. Även i Sverige. Men trots det så verkar många bli förvånade och upprörda över att det förekommer. En ställde till och med frågan om det var tillåtet att föda hemma!

En förlossning är en naturlig del av människolivet och vi är gjorde för att klara av det utan sjukhus och läkare. Idag är vi dock så vana vid tanken på sjukhusförlossningar att alternativet känns osäkert, farligt och oansvarigt. För vad kan vara bättre än att föda på ett sjukhus med alla läkemedel, kunskaper och apparater? Svaret är faktiskt en förlossning i hemmet, i alla fall för omföderskor. 

En stor vetenskaplig studie som sammanfört resultat från olika delar av västvärlden visar att det för förstföderskor är lika säkert att föda hemma som på sjukhus och för omföderskor något säkrare hemma. Då har man tittat på barnadödligheten, barnets tilstånd när det fötts fram, bristningar hos mamman och förekomsten av medicinska ingrepp. Denna studie ligger till grund för WHO:s rekommendationer vid normalförlossning. Den svenska socialstyrelsen är dock betydligt mer kritisk. (Katerina Janouch, Föreningen Föda Hemma)

Själv skulle jag aldrig vilja föda hemma. Jag är för fast vid tanken på sjukhusets säkerhet men jag skulle aldrig

komma  på tanken att döma dom som faktiskt föredrar en förlossning i hemmet. Förutsatt att dom har utbildad personal med sig. 

Annonser

2 thoughts on “Föda hemma, naturligt eller farligt?

  1. Jag blev lite nervös i början av inlägget och tänkte att ”nu är hon gravid och ska föda hemma och kanske dö på kuppen” för så tänker jag om att föda hemma. Dömer ingen men tycker det verkar lite läskigt nu när det ändå finns sjukhus att föda på.

  2. Jag blev lite nervös i början av inlägget och tänkte att ”nu är hon gravid och ska föda hemma och kanske dö på kuppen” för så tänker jag om att föda hemma. Dömer ingen men tycker det verkar lite läskigt nu när det ändå finns sjukhus att föda på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s