Föräldraskap är inte en SÅ förbannat stor grej

Att få barn är otroligt häftigt, en egen individ helt skapad från en själv och en annan person. Kärleken och beskyddarinstinkten är facinerande och ibland lite skrämmande.

Men, livet som det en gång var tar inte slut i och med föräldraskapet. Man kan fortfarande känna längtan efter ensamhet, frihet och ansvarslöshet. Man kan föredra att sitta och läsa en bra bok på ett café framför att klappa händerna i ring med ointresserade snorungar. Man kan föredra att köpa snygga kläder till sig själv än svindyra bodys till en bebis som inte bryr sig ett dyft om vad som sitter på kroppen så länge det är bekvämt. Man vilja prata om intressen utöver barn och föräldraskap. Man kan vara någon som inte i första hand är en mamma i alla sammanhang.
Idag känns det som allt fler sätter sin identitet som mamma över allt annat, i alla sammanhang. Och att föda barn ses som ett gigantiskt stort, farligt och krävande projekt. Många pratar om att det krävs flera månader för dom att återhämta sig – även efter en fullt normal förlossning. Och om dom stöter på någon som snabbt återgått till arbete så ser dom på dessa kvinnor som om dom vore helt onormala. 
Själv ser jag det som mer normalt att återgå till sitt vanliga liv med nya villkor. Självklart innebär ett barn en hel del förändringar, men att bli förälder har i alla tider setts som ett normalt steg i livet. Att unga friska kvinnor skulle sitta hemma i ett år efter varje förlossning låter konstigt i mina öron. 
Men visst, blir man lycklig av att vara Mamma med stort M och inte mycket mer så är det ju inte mitt problem. Förutom att jag känner mig lite ensam ibland.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s